Julbloggen 2009 avslutades med ett pepparkakshus, och Julbloggen 2010 får inledas med ett annat. Denna skapelse – signerad Mattias Ekhem – lottades ut igår på Svartviks skolas luciakväll när Ellentins klass hade julmarknad. Huset är Svartviks skola bakat utifrån ritningar från 1916.
Förutom lotteri bjöds vi på elevernas luciatåg i snövita och kalla vinterkvällen. Några timmar dessförinnan hade Ambros förskolegrupp lussat på en annan del av samma skolgård. Han går numera i en förskolebyggnad på skolgården tillsammans med andra fyra- och femåringar. Och stortrivs! I år liksom förra året valde Ambros lusseklädseln “pepparkaksbock”. Inspirerad av sången och boken om pepparkakskungens bock.
Ellentin var tärna igår och Lucia på söndagkvällens luciahögtid i Svartviks kyrka. Så fin att halva framsidan Sundsvalls Tidning täcktes av bilden därifrån. En av alla förmåner med att vara förälder är att man får skryta ohämmat om sina barn, så här kan ni se bilden på vår fina ljusbrud.

Förra året kom snön just på skolans luciakväll den 14:e december. I år har vi haft vitt och bitande kallt länge redan. Extra kallt idag, så just nu sitter barnen och jag vid brasan och ser på julkalendern från 2000. Minns ni den? En favorit härhemma. Men årets kalender ligger också bra till hos både vuxna och barn.