Ambros har under hösten börjat på deltid på Hemmanets förskola. Och liksom storasyster alltid gjorde säger han aldrig att han ska till dagis. Han går på “föskolan”. Det berör förmodligen både på att hans föräldrar är språknördar och att vi har förskollärare i vänkretsen. Även Öppen förskola har det varit under hösten. Varannan vecka har Granloholms kyrka en härlig stund för adoptivfamiljer. När det var dags för julavslutning och man fick klä ut sig var det ingen tomte som Ambros ville vara – utan en pepparkaksbock. Den fina boken som Ellentin har fått av farmor, liksom en sång har inspirerat till det:

Sätt dej på bocken
och
håll mej i rocken
sen så rider vi bort i galopp
till pepparkakskungen
men då blir du tvungen
lova att ej äta kungen opp

Även förskolan fick besök av en pepparkaksbock när det var dags för mysigt lussande ute på förskolegården. Luciafirandet var för övrigt rekordartat detta år. Ellentin lussade och gav oss massor av skön julstämning med simsällskapet, kyrkokören och skolan. Vid det sistnämnda kom äntligen snön och kylan och vi har haft flera dagar med temperaturer runt -20. Förutom lussandet har vi ägnat en stor del av advent åt att göra jul tillsammans med dem vi saknade så mycket förra året. Redan vid första advent började vi, med familjefest hemma hos barnens farmor och årfyllande farfar.